Cruciform Hub 3 Mary Hinkley

bcl logo graphicNews

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.
 

Progress Update: The Schrödinger Building

BCL are working hard on The Oxford Science Park’s new state of the art office and laboratory, the Schrödinger Building, and it is almost complete. Project architects Bogle and Main Contractors Barnwood Construction elected to use the BCL panel system on internal walls and ceilings, along with an external canopy. Here are some progress photos of BCL’s work. 

Covering over 400m2 the project is using BCL panels with 19 x 25mm Siberian Larch slats, and with 50% open area the panels are working at an acoustic class A. The timber is fire treated with a factory applied lacquer, giving it class 0 ssf fire protection.

The project is due for completion soon. Check out our gallery for some images of our completed projects www.bcltimberprojects.co.uk/gallery

607 Hits

The National Memorial Aboretum, Events Pavilion

After successful completion of the stunning Remembrance Centre at the National Memorial Arboretum in Staffordshire in 2016, BCL have been brought on board for the brand new Events Pavilion at the same site in Alrewas.

As before we are working with Glenn Howells Architects and Main Contractor Stepnell. Completion of the new building is due for later in 2018 and it will allow the NMA to host a wide range of larger and more events throughout the whole year, which the current Events Marquee does not allow for.

The new Events Pavilion will bring flexible event spaces including meeting rooms, a bar; allowing space for drinks receptions and evening functions, and dedicated catering facilities which means the NMA can host banquets for up to 300 guests.

 

BCL are excited to be part of the team once again creating such an important space at the National Memorial Arboretum.

For more information on the project please visit: http://www.thenma.org.uk/about-us/news-stories/inspiring-new-events-space-will-bring-people-together-at-the-national-memorial-arboretum/

375 Hits

BCL Panels Part of Coventry University’s New World-Class Facility


The new £37 million construction of Coventry University’s new state of the art Science and Health Building has been completed. Inside the new structure, built by main contractors BAM, there is a stunning communal area with BCL panels at the heart of the design.
Specified by Broadway Malyan the flexibility of the BCL system allowed the project architects to maintain the aesthetic they wanted to achieve while meeting the acoustic needs of the open spaces. 

 

There are several different panel configurations in this project, all designed with American White Oak slats. The BCL panels, which cover 1200m2 of the Coventry University building, are fully demountable, allowing access to the services behind. The slats have a factory applied lacquer coating providing a class 0 ssf fire protection and the different panel layouts offer both class A and class C acoustic absorption.

 


The £300,000 BCL system was designed and manufactured by BCL and installed by BAM. The BCL project was completed in 12 weeks, as with all projects BCL provided support throughout the whole process from design and specification through to installation.  Constructing a world-class University facility is a project BCL have enjoyed being part of. 

For more information on the project please visit: http://www.broadwaymalyan.com/projects/coventry-university-science-health-building/

476 Hits

BCL Panels Central Feature in New Charter Building Revamp

The Charter Building in Uxbridge, a once outdated office building has now been fully renovated into a modern ‘ground scraper’. BCL acoustic panels are a proud feature in the impressive open-plan reception space, covering just over 360m2.

 

Architects De Novo Architecture and main contractors Bowmer & Kirkland chose the BCL system, which was also selected by both previously for the ‘Thames Tower’ project in Reading. The design for The Charter Building used FSC Idigbo timber in 44 x 44mm slats configuration.

The panels have a 50% open area (44mm gaps) and perform at an acoustic rating of ‘Class A’. The Class 0 SSF lacquer applied to the timber was also pigmented giving the slats a light brown/honey colour, following the bespoke colour matching service provided by BCL on every internal project.

BCL, providing our full design management service in Revit / BIM, liaised with De Novo in the early stages to formulate panel layouts and coordinate detail design. Then, provided our direct installation service to the main contractor B&K, phased in two stages to align with their overall construction programme.

For more information on the project please visit: http://mydn-a.com/portfolio/charter-place/

590 Hits

BCL Bamboo Panels in Thames Tower Renovation

The old 1970’s tower block located just outside Reading train station in the heart of the town is now the exciting, newly renovated office space; Thames Tower. Designed by De Novo Architecture and constructed by Bowmer & Kirkland the build was completed in May 2017.

Striking BCL timber panels feature heavily in the grand reception area on the ground floor.

The eye catching Bamboo ceiling and wall panels cover 210m2. The panels achieve an acoustic Class B, they are made with 19 x 44mm bamboo slats with a 19mm gap. A fire retardant lacquer covers the slats, giving system a Class 0 SSF rating.

The system cost £90,000 and was designed, manufactured and installed by BCL.

For more information on the project please visit:http://mydn-a.com/portfolio/thames-tower/

Photographer: Andy Stagg

602 Hits