Cruciform Hub_0137

White Hart Lane Station Completed

White Hart Lane Station Completed

BCL are proud to announce that work on White Hart Lane station has been completed. Working alongside Taylor Woodrow and Fereday Pollard Architects this project replaced the original building with a new, landmark design. There is now step free access from the street to the platform and a big increase in the capacity for event days such as Tottenham Hotspur matches.

 

 EC4OT5DWwAAlr93.jpg

BCL manufactured and installed the stations ceiling system using 44 x 144 mm Western Red Cedar panels spanning over 420 m2 of the ticketing hall. The panels selected were of Class A configuration over black acoustic fabric, perfect for reducing the noise from both trains and passengers.  All timber has had Class 1/0 Fire Protection applied by factory impregnation and were manufactured off site, reducing both waste and installation times.

 

 EC4OT4_XYAA3KxP.jpg

We are pleased to have our work feature on such an important station which sees many passengers go through daily.

 

For more like this, take a look at our Projects Page.

 

The London Construction Awards 2019

 

London Construction Awards 2019

Here at BCL we are delighted to announce that we have made the shortlist for three awards at this year’s London Construction Awards. For our work on London Bridge Station we have been nominated for Architectural Project of the Year, Regeneration Project of the Year and Fit-Out Project of the Year.

Designed by Grimshaw Architects, the £1 billion redevelopment of London Bridge took 5 years to complete, with our Western Red Cedar panels as the main feature of the new concourse, covering over 7000 square metres in three distinct patterns. This ceiling system is clad with high acoustic performance Alpha panels, which provide both class A and B acoustics, perfect for a busy station as the open space effectively absorbs sound from the passengers and trains, reducing the overall level of noise. Using our secret fixings for a smooth finish with integrated lighting troughs, the panels have also been structured in a way that protects from an upward blast in the event of a terrorist threat, given the prominence of the station.

Dh1VeNDW0AEDtNF.png

 

BCL ensured the highest standard of work was produced, with support and knowledge through every step, from design to installation. This striking project has already been named winner of the RIBA London Award and Project of the Year from AJ100 2019, and is currently in the shortlist for the prestigious RIBA Stirling Prize. It is a huge achievement to be shortlisted for three more awards and we are pleased to see our panels getting the recognition they deserve. We’re looking forward to the result on November 27th.  

Have a look at our full case study for London Bridge Station.

Take a look at the full list of finalists here.

Copyright © BCL Timber Projects Ltd.
BCL Timber Projects Ltd. Registered in England No. 1178084
VAT No. 200 4246 29
The Old Byre, Oakley Farm, Pound Lane, Hurst, Berkshire, RG10 0RS
Tel - 01189 344 155

pefc logo greenBCL foresty logoISO logo web

Website design and build Jigsaw Web Design Ltd