Cruciform Hub 3 Mary Hinkley

bcl logo graphicNews

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.

National Memorial Arboretum Remembrance Centre

The brand new National Memorial Arboretum Remembrance Centre, completed in October 2016, has now officially opened its doors to the public.

The Arboretum’s new Remembrance Centre which sits comfortably within its surroundings at the National Memorial Arboretum in Alrewas, Staffordshire, is wrapped in 1,500 sqm of BCL Timber Panels. BCL were selected to be involved in the project by Glenn Howells Architects and main contractors Stepnell.

The National Memorial Arboretum external envelope took BCL 12 weeks to complete, using a prefabricated panel system with fully concealed fixings. The cladding uses Siberian larch, in an L-shape profile, with a 3 coat, factory applied pigmented lacquer coating, known as a ‘pre-weathering’ treatment, which mimics the colour of already aged timber.

The pre-weathering treatment that has been used means that the building will retain a uniform colour and show minimal signs of aging. An important feature given the unfading memorial that the building serves to achieve.

For more information on the National Memorial Arboretum Remembrance Centre please visit: http://www.thenma.org.uk/about-us/new-remembrance-centre/

BCL was very proud to be involved in a project which now stands as a lasting tribute to the men and women who have served our nation. 

Photographer: Mark Radford

648 Hits

London Bridge Redevelopment: Phase 1 Complete

Phase one of Network Rail’s London Bridge station redevelopment is now complete. BCL have delivered the vast timber ceiling which can now be seen by commuters using part of the station’s brand new concourse.

As part of the London Bridge station refurbishment the structure which supports the railway platforms is being replaced by a series of pre cast concrete bridge decks. The underside of the new bridge decks becomes the ceiling of the main concourse which has been clad with our high performance “Alpha” acoustic timber panel system.

The BCL “Alpha” panel system is using 7,000 square metres of western red cedar panels in three distinct patterns, providing class A and B sound absorption to reduce noise from passengers and trains. The panels are fire treated to Euro class B, fully demountable, have fully concealed fixings, and involve integrated lighting troughs.

The BCL panel system was chosen by project architects, Grimshaw. The London Bridge Station project is being delivered by Costain and is currently on target for completion in spring 2018.

We are pleased to be involved in the £400m redevelopment of London Bridge Station and look forward to Phase 2. You can find out more information on the redevelopment here: http://www.networkrail.co.uk/aspx/12179.aspx

Images courtesy of Network Rail.

532 Hits

 

 The Mary Rose Museum, Portsmouth

The new Mary Rose museum designed by architects Wilkinson Eyre, Pringle Brandon Perkins+Will and built by construction firm Warings opened at the end of May 2013. It is one of the highest profile heritage projects in recent years, due largely to the complex geometry of the cladding envelope. Further complicating the construction process, the building was erected around the Mary Rose itself, which cannot be moved due to the constant preservation work it requires.

The BCL system used 1,200 square metres of black 'solignum' architecturally stained Western Red Cedar, which was fastened using BCL's 'secret fixings'. The project took 20 weeks to complete and cost £510,000.

The 'hull' of the museum was created by firstly modelling the facade in 3-D to establish the geometry relative to the orthoganl steel frame. The exact position of each support bracket was then identified and given x,y,z coordinates, relative to the major grid lines and datums. Once the brackets were installed, the vertical fixing studs were then fixed in place to create the shell, ready for the black stained horizontal slats.

 BCL were also tasked with unique job of engraving designated panels to mimic the very same ciphers used on the Mary Rose to designate crew members belongings and sleeping areas among other things.

Installation Video

View how the Mary Rose was constructed...

663 Hits

BCL Alpha Panels Feature in the New Look Haberdashers’ Aske’s School for Girls

The Haberdashers’ Aske’s School for Girls' project Excelsior was completed in 2015 by Willmott Dixon Construction using the BCL Timber Panel system. IID Architects used BCL timber panels in their design for internal ceilings and on the buildings external canopy.

Designed to an acoustic Class A level the internal panels successfully absorb the sounds created in the new look school. Siberian Larch was the perfect choice for the HASG project as it works well in highly exposed areas and applications where damage such as scrapes and knocks are likely.

The Siberian Larch BCL timber “Alpha” panels had an intumescent lacquer coating to provide a Class 0 surface spread of flame (SSF) rating for fire protection.

The BCL timber panel system was designed with integrated lighting and concealed fixings which created a superb finish for the project, which used over 1500 square metres of Siberian Larch panels.

For more information on the Haberdashers' Aske's School for Girls project please visit:  http://www.iid.co.uk/haberdashers--aske-s-school-for-girls-project-excelsior.html

Photographer: Peter Cook

665 Hits

Norwich Medical Research Building Wrapped in BCL Timber Panels

The Norwich Medical Research Building (NMRB) project was completed in 2014, and has since been re-named the ‘Bob Champion Research and Education Building’. This exciting biomedical research centre, designed by Hawkins Brown Architects for the University of East Anglia (UEA), provides world-class research laboratories targeting improved patient care and will place UEA at its centre, strengthening Norwich’s already excellent reputation as a leading research site of biomedical sciences.

BCL’s timber panels were chosen by Hawkins Brown to clad the two linear blocks which form the main structure of the NMRB, and are interconnected by a triple height atrium.

Three different panel configurations were used in order to create a unique textured finish to the external envelope, also incorporating the UEA logo embossed into the façade.

BCL were employed as full envelope solution by the Main Contractors, RG Carter and provided a comprehensive installation service of over 2,000sqm Western Red Cedar panels to the project. As standard, all BCL panels were manufactured and installed using ‘secret-fixings’ creating an uninterrupted, clean and modern finish.

 

This significant research building will enable new treatments for diseases affecting ageing populations to be studied by the Norfolk and Norwich University Hospital. BCL enjoyed being part of the project.

For more information on the Norwich Medical Research Building project please visit: https://www.uea.ac.uk/difference/news/bob-champion-research-education-building

689 Hits