Cruciform Hub 3 Mary Hinkley

bcl logo graphicNews

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.

National Memorial Arboretum

National Memorial Arboretum Remembrance Centre

The brand new National Memorial Arboretum Remembrance Centre, completed in October 2016, has now officially opened its doors to the public.

The Arboretum’s new Remembrance Centre which sits comfortably within its surroundings at the National Memorial Arboretum in Alrewas, Staffordshire, is wrapped in 1,500 sqm of BCL Timber Panels. BCL were selected to be involved in the project by Glenn Howells Architects and main contractors Stepnell.

The National Memorial Arboretum external envelope took BCL 12 weeks to complete, using a prefabricated panel system with fully concealed fixings. The cladding uses Siberian larch, in an L-shape profile, with a 3 coat, factory applied pigmented lacquer coating, known as a ‘pre-weathering’ treatment, which mimics the colour of already aged timber.

The pre-weathering treatment that has been used means that the building will retain a uniform colour and show minimal signs of aging. An important feature given the unfading memorial that the building serves to achieve.

For more information on the National Memorial Arboretum Remembrance Centre please visit: http://www.thenma.org.uk/about-us/new-remembrance-centre/

BCL was very proud to be involved in a project which now stands as a lasting tribute to the men and women who have served our nation. 

Photographer: Mark Radford

National Memorial Arboretum Remembrance Centre

The brand new National Memorial Arboretum Remembrance Centre, completed in October 2016, has now officially opened its doors to the public.

The Arboretum’s new Remembrance Centre which sits comfortably within its surroundings at the National Memorial Arboretum in Alrewas, Staffordshire, is wrapped in 1,500 sqm of BCL Timber Panels. BCL were selected to be involved in the project by Glenn Howells Architects and main contractors Stepnell.

The National Memorial Arboretum external envelope took BCL 12 weeks to complete, using a prefabricated panel system with fully concealed fixings. The cladding uses Siberian larch, in an L-shape profile, with a 3 coat, factory applied pigmented lacquer coating, known as a ‘pre-weathering’ treatment, which mimics the colour of already aged timber.

The pre-weathering treatment that has been used means that the building will retain a uniform colour and show minimal signs of aging. An important feature given the unfading memorial that the building serves to achieve.

For more information on the National Memorial Arboretum Remembrance Centre please visit: http://www.thenma.org.uk/about-us/new-remembrance-centre/

BCL was very proud to be involved in a project which now stands as a lasting tribute to the men and women who have served our nation. 

Photographer: Mark Radford

Rate this blog entry: