News

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.

BCL Timber Projects Ltd has not set their biography yet

Internal Ceiling Case Study - V&A Museaum Sackler Centre

The Sackler Centre, V&A Museum

Client: Victoria & Albert Museum 
Architect: Softroom Architects 
Contractor: Allenbuild 
Size: 300m2
Location: London
Duration: 10 weeks
Completion: May 2008

Features

tickboxSiberian Larch
tickboxFSC Certified
tickboxClass C Acoustics
tickboxAttenaution Panels
tickboxSecret Fixings

The construction of the new Sackler Centre provides state-of-the-art workshops and education areas for visitors of the V&A Museum . A critical design feature of this project was the undulating timber ceiling and wall linings that run throughout the lecture theatre and around the main foyer of the building. The intricate design involved various curved elements at very tight radii, making traditional approaches highly impractical.

The ceiling also runs at low levels and thus was subject to human contact. Siberian Larch therefore was the recommended species of timber as whilst fulfilling the aesthetic goals set by Softroom, it provided a hard wearing and cost-effective solution.

  VA Museum_Sackler_Centre_-_1

VA Museum_Sackler_Centre_-_2

VA Museum_Sackler_Centre_-_3

VA Museum_Sackler_Centre_-_5

VA Museum_Sackler_Centre_-_7















Quote

"..BCL provided solutions that worked for us to achieve our design goals... BCL's design service was complimented with knowledgeable craftsmen on site who installed the system promptly and skilfully. The finished article is a key element in the project and one which both ourselves and the client are delighted with...”
John Proctor - Softroom Architects



SpecifyCaseStudy_on

 

1151 Hits
0 Comments

Internal Ceilings Case Study - Highcross Leicester

Highcross Mall, Leicester

Client: Hammerson 
Architect: Chapman Taylor/Benoy 
Contractor: Sir Robert McAlpine 
Size: 1000m2
Location: Leicester
Duration: 10 weeks
Completion: December 2007

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxClass 0 fire protection
tickboxClass C Acoustics
tickboxSecret Fixings
tickboxComplex Geometry

Leicester Highcross Mall is a complex ceiling with two inwardly-curving skylight areas which join the new and existing shopping malls. The geometry is curved in cross section and also contains a gradual slope between the buildings

This project is a prime example of the efficiency benefits of delivering large and often complex surfaces in the BCL panel system, resulting in a tight installation of 6 weeks. This provided substantial savings to the main contractor in time and money over traditional site-fix methods.


SpecifyCaseStudy_on






 


Highcross Mall_-_4Highcross Mall_-_1Highcross Mall_-_2

Highcross Mall_-_3

 

1226 Hits
0 Comments

Internal Ceilings Case Study - Welsh Assembly Cardiff

The Senedd, The National Assembly Building for Wales

Client: National Parliament of Wales 
Architect: Richard Rogers Partnership 
Contractor: Taylor Woodrow 
Size: 3000m2
Location: Cardiff
Duration: 8 months
Completion: June 2005

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxFSC Certfication 
tickboxClass 0 Fire Protection
tickboxClass C Acoustics
tickboxSecret Fixings
tickboxComplex Geometry

The National Assembly Building for Wales, also known as ‘The Senedd’ is one of the most recognisable buildings in the UK and a landmark project in the use of timber ceiling systems by BCL. The building has gained worldwide recognition for its beautiful undulating timber ceiling, with highly complex geometry and sustainable design, culminating in the project being shortlisted for The Stirling Prize in 2006.

BCL’s team designed a panel layout that allowed the complete ceiling, totalling over 3,000 sqm, to be created using only 35 different panel shapes, 99% of which could be flat packed and curved on site, helping to keep logistical costs to a minimum and maximise the speed of installation.

SpecifyCaseStudy_on


 

 
4000 0144_1_print4000 0140_1_print4000 0136_1_print4000 0130_1_printWelsh Assembly_-_7
1325 Hits
0 Comments

External Walls Case Study - JFK School Hemel Hempstead

John F Kennedy School, Hemel Hempstead

Client: John F Kennedy School 
Architect: Perkins Ogden 
Contractor: Leadbitter Construction 
Size: 1500m2
Location: Hemel Hempstead
Duration: 14 weeks
Completion: July 2008

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxSecret Fixings

John F Kennedy School had decided to provide new teaching and sports facilities to its students after winning an £8.5M government grant. The main focus of the project was to deliver the new buildings with minimum impact to the surrounding environment. Therefore an obvious choice for the envelope was a BCL western red cedar system, pre-fabricated and environmentally sourced, reducing the duration of on-site works and thus minimising the overall disruption to everyday school life.

As with many projects, BCL was used in its full ‘turn-key’ capacity, designing, manufacturing and installing not only the timber cladding system, but all insulation, membranes and steel framing system.

SpecifyCaseStudy_on




 
JFK School_-_3JFK School_-_7JFK School_-_10JFK School_-_6

 

1815 Hits
0 Comments

External Walls Case Study - Southampton University Building 85

Building 85, University of Southampton

Client: University of Southampton 
Architect: NBBJ 
Contractor: BAM Construction 
Size: 2000m2
Location: Southampton
Completion: June 2010

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certification
tickboxClass 1 Fire Protection
tickboxSecret Fixings

Southampton University’s new Life Sciences Building, known as Building 85, will accommodate the Schools of Biological Sciences and Medicine and the newly established Institute for Life Sciences (IfLS) and is being designed to reflect the University’s ambition to establish a world-leading, agenda-setting centre of cross-disciplinary research, learning, and innovation.

The timber itself has been treated with a UV protective coating, the first project in the UK to use the ‘Suncare’ system from Boheme, allowing the timber to retain its beautiful natural colours for the lifetime of the building.

 

Building 85_-_external_2

 Building 85_-_external_3Building 85_-_external_5Building 85_-_external_1















Quote

“BCL Timber brought the ideal mindset to the design build team. They were collaborative, innovative and professional and provided well-timed contributions to the design and detailing of the timber systems, resulting in a high performance quality finish…”
Crysta Falcon, LEED® AP Associate/Designer
- NBBJ



SpecifyCaseStudy_on

 

1392 Hits
0 Comments

External Ceilings Case Study - Moto Service Station

MOTO Services, Wetherby

Client: MOTO 
Architect: JWA Architects 
Contractor: North Midland Building
Size: 1600m2
Location: Wetherby
Duration: 8 weeks
Completion: July 2008
 

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxSecret Fixings
tickboxClass 1 Fire Protection
tickboxClass C Acoustics

Moto’s Wetherby service station at Junction 46 of the A1(M) is being hailed as Britain’s ‘greenest’. With features such as water boreholes, natural ventilation and over 2000 trees planted on the site, it was clear that environmental impact was of the up most importance to Moto. Another key driver in this project was the need for a comprehensive acoustic treatment to be integrated into the internal/external soffit covering the service station, due to the high volume of visitors each day.

All of BCL’s timber is sourced from sustainable accredited sources and thus aligned perfectly with the environmental focus of the project. BCL also incorporated their expert knowledge in acoustics to design and manufacture timber ceiling panels that were acoustically lined, helping North Midland Building meet all their specified ratings.

 

  

 

  

  

  

1168 Hits

External Ceilings - Case Study Kidderminster Crematorium

Kidderminster Crematorium

Client: Dignity/Wyre Forest District Council  
Architect: Howl Associates
Contractor: Herbert Baggaley Construction 
Size: 1000m2
Location: Kidderminster
Duration: 15 weeks
Completion: April 2011
 

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxSecret Fixings
tickboxClass 1 Fire Protection
tickboxClass D Acoustics                                       

Kidderminster Crematorium has been built in partnership between Dignity and Wyre Forest District Council to provide a multi-use funeral facility for Kidderminster and the surrounding areas. The project involves tiers of sweeping radial timber ceilings and soffits in Western Red Cedar, in and around the building, creating a tranquil and unique aesthetic. The concept driven design by Howl Associates was "..based on a water droplet falling into a pool creating ripples being analogous to how one person’s life affects those around them during their lifetime." The scheme, built by Herbert Baggaley Construction has also been designed to a BREEAM 'Very Good' rating.

 

RIBA 2012 Awards - West Midlands Winner riba logo

  

 

 

 
   

Quote

“Selecting a specialist timber ceiling company was quite challenging given the conical form of the ceilings at the new crematorium. BCL’s experience and their willingness to engage in an early design dialogue was extremely helpful. The installation on site was carried out with precision and the ceilings and soffits are a key feature of the building…” 
Phil Howl RIBA, Director - HOWL ASSOCIATES LTD 

SpecifyCaseStudy_on

  

1155 Hits