Projects

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.

Oxford Science Park Progress Update

 

Progress Update: The Schrödinger Building

BCL are working hard on The Oxford Science Park’s new state of the art office and laboratory, the Schrödinger Building, and it is almost complete. Project architects Bogle and Main Contractors Barnwood Construction elected to use the BCL panel system on internal walls and ceilings, along with an external canopy. Here are some progress photos of BCL’s work. 

Covering over 400m2 the project is using BCL panels with 19 x 25mm Siberian Larch slats, and with 50% open area the panels are working at an acoustic class A. The timber is fire treated with a factory applied lacquer, giving it class 0 ssf fire protection.

The project is due for completion soon. Check out our gallery for some images of our completed projects www.bcltimberprojects.co.uk/gallery

462 Hits

Thames Tower

BCL Bamboo Panels in Thames Tower Renovation

The old 1970’s tower block located just outside Reading train station in the heart of the town is now the exciting, newly renovated office space; Thames Tower. Designed by De Novo Architecture and constructed by Bowmer & Kirkland the build was completed in May 2017.

Striking BCL timber panels feature heavily in the grand reception area on the ground floor.

The eye catching Bamboo ceiling and wall panels cover 210m2. The panels achieve an acoustic Class B, they are made with 19 x 44mm bamboo slats with a 19mm gap. A fire retardant lacquer covers the slats, giving system a Class 0 SSF rating.

The system cost £90,000 and was designed, manufactured and installed by BCL.

For more information on the project please visit:http://mydn-a.com/portfolio/thames-tower/

Photographer: Andy Stagg

509 Hits

National Memorial Arboretum

National Memorial Arboretum Remembrance Centre

The brand new National Memorial Arboretum Remembrance Centre, completed in October 2016, has now officially opened its doors to the public.

The Arboretum’s new Remembrance Centre which sits comfortably within its surroundings at the National Memorial Arboretum in Alrewas, Staffordshire, is wrapped in 1,500 sqm of BCL Timber Panels. BCL were selected to be involved in the project by Glenn Howells Architects and main contractors Stepnell.

The National Memorial Arboretum external envelope took BCL 12 weeks to complete, using a prefabricated panel system with fully concealed fixings. The cladding uses Siberian larch, in an L-shape profile, with a 3 coat, factory applied pigmented lacquer coating, known as a ‘pre-weathering’ treatment, which mimics the colour of already aged timber.

The pre-weathering treatment that has been used means that the building will retain a uniform colour and show minimal signs of aging. An important feature given the unfading memorial that the building serves to achieve.

For more information on the National Memorial Arboretum Remembrance Centre please visit: http://www.thenma.org.uk/about-us/new-remembrance-centre/

BCL was very proud to be involved in a project which now stands as a lasting tribute to the men and women who have served our nation. 

Photographer: Mark Radford

1615 Hits