Projects

Find out more about the work we do, our case studies and our features and benefits in this super blog section.

External Walls Case Study - Blue Planet Stoke

Blue Planet, Stoke

Client: Gazley 
Architect: Chetwood Associates 
Contractor: McLaren 
Size: 1000m2
Location: Chatterly Valley, Stoke
Duration: 10 weeks
Completion: December 2008
 

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxSecret Fixings

A true landmark project in environmentally conscious construction, the Blue Planet in Chatterley Valley is the UK’s first carbon positive, BREEAM excellent rated logistics park. It was therefore essential that the procurement routes of this project met the same exacting environmental standards and that the design quality of the cladding itself reflected the high profile nature of the project.

Horizontal and vertical cladding panels were manufactured off-site, then installed and aligned using BCL’s dynamic bracketing system along with all aluminium feature trims. 

  Stoke Blue_Planet_-_3Stoke Blue_Planet_-_4
Stoke Blue_Planet_-_1

Quote

“We were very impressed with the service BCL delivered on the project, from the front end design advice, through to detailed drawing design and ultimately to delivery on site…”
Tony Mahil, RIBA Project Architect - Chetwoods ArchitectsNBBJ 


SpecifyCaseStudy_on

 

1815 Hits
0 Comments

Internal Walls Case Study - Walsall College

Walsall College of Arts & Technology

Client: Walsall College of Arts and Technology 
Architect: Dyer 
Contractor: Shepherd 
Size: 900m2
Location: Walsall
Duration: 8 Weeks
Completion: April 2009

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certfication 
tickboxClass 0 Fire Protection
tickboxClass C Acoustics
tickboxSecret Fixings

Walsall College is an ambitious £38M project to deliver a number of specialised music, business and IT academies within one centralised college campus. Designed by Dyer Associates, the central feature within the main atrium is a striking timber lined flexible learning pod.


The BCL panel system not only helped facilitate the installation speeds required to stay on track and deliver the project in time, but also helped deliver the complex slat arrangements efficiently and with a consistently high level of quality

SpecifyCaseStudy_on

 

Walsall college_of_Arts__Tech_-__4

 

Walsall college_of_Arts__Tech_-__3Walsall college_of_Arts__Tech_-__2Walsall college_of_Arts__Tech_-__5

 

1717 Hits
0 Comments

Internal Walls Case Study - Southampton Building85

Building 85, University of Southampton

Client: University of Southampton 
Architect: NBBJ 
Contractor: BAM Construction 
Size: 2000m2
Location: Southampton
Completion: June 2010

Features

tickboxBamboo
tickboxClear Laquer
tickboxClass 0 Fire Protection
tickboxClass B Acoustics
tickboxSecret Fixings

The new Life Sciences Building at the University of Southampton, known as Building 85, has been designed with the purpose of being the University’s flagship building, creating a world-leading research and learning centre in the field of Biological & Medical Science and is the first project in the UK to utilise BCL’s BAMBOO acoustic system.

As with every BCL panel system, NBBJ & BAM had complete design control over the species, treatments & dimensions of timber used on the panels. After a rigorous selection process, Bamboo was chosen as the clear winner over other competing species for its fantastic combination of quality, sustainability, durability and low cost.

 

 Building 85_-_internal_5Building 85_-_internal_2Building 85_-_internal_1

Building 85_-_internal_3














 
 

Quote

“BCL Timber brought the ideal mindset to the design build team. They were collaborative, innovative and professional and provided well-timed contributions to the design and detailing of the timber systems, resulting in a high performance quality finish…”


Crysta Falcon, LEED® AP Associate/Designer
- NBBJ


SpecifyCaseStudy_on

 

1648 Hits
0 Comments

Internal Ceiling Case Study - V&A Museaum Sackler Centre

The Sackler Centre, V&A Museum

Client: Victoria & Albert Museum 
Architect: Softroom Architects 
Contractor: Allenbuild 
Size: 300m2
Location: London
Duration: 10 weeks
Completion: May 2008

Features

tickboxSiberian Larch
tickboxFSC Certified
tickboxClass C Acoustics
tickboxAttenaution Panels
tickboxSecret Fixings

The construction of the new Sackler Centre provides state-of-the-art workshops and education areas for visitors of the V&A Museum . A critical design feature of this project was the undulating timber ceiling and wall linings that run throughout the lecture theatre and around the main foyer of the building. The intricate design involved various curved elements at very tight radii, making traditional approaches highly impractical.

The ceiling also runs at low levels and thus was subject to human contact. Siberian Larch therefore was the recommended species of timber as whilst fulfilling the aesthetic goals set by Softroom, it provided a hard wearing and cost-effective solution.

  VA Museum_Sackler_Centre_-_1

VA Museum_Sackler_Centre_-_2

VA Museum_Sackler_Centre_-_3

VA Museum_Sackler_Centre_-_5

VA Museum_Sackler_Centre_-_7















Quote

"..BCL provided solutions that worked for us to achieve our design goals... BCL's design service was complimented with knowledgeable craftsmen on site who installed the system promptly and skilfully. The finished article is a key element in the project and one which both ourselves and the client are delighted with...”
John Proctor - Softroom Architects



SpecifyCaseStudy_on

 

1595 Hits
0 Comments

Internal Ceilings Case Study - Highcross Leicester

Highcross Mall, Leicester

Client: Hammerson 
Architect: Chapman Taylor/Benoy 
Contractor: Sir Robert McAlpine 
Size: 1000m2
Location: Leicester
Duration: 10 weeks
Completion: December 2007

Features

tickboxWestern Red Cedar
tickboxPEFC Certified
tickboxClass 0 fire protection
tickboxClass C Acoustics
tickboxSecret Fixings
tickboxComplex Geometry

Leicester Highcross Mall is a complex ceiling with two inwardly-curving skylight areas which join the new and existing shopping malls. The geometry is curved in cross section and also contains a gradual slope between the buildings

This project is a prime example of the efficiency benefits of delivering large and often complex surfaces in the BCL panel system, resulting in a tight installation of 6 weeks. This provided substantial savings to the main contractor in time and money over traditional site-fix methods.


SpecifyCaseStudy_on






 


Highcross Mall_-_4Highcross Mall_-_1Highcross Mall_-_2

Highcross Mall_-_3

 

1677 Hits
0 Comments